JAROVNICE: Evakuovali 150 obyvateľov rómskej osady, s vodou zápasí aj Sabinov

02.06.2010 Sabinov

Jarovnice/Sabinov 1.júna (TASR) – Približne 150 obyvateľom rómskej osady dnes večer evakuovali v Jarovniciach, okres Sabinov. Pretrvávajúce zrážky zdvihli hladinu riečky Svinka a niektorých jej menších prítokov.
\"Situácia sa prudko zhoršila po 20. hodine, voda sa začala vylievať z koryta, stekala po ceste a blížila sa k viacerým obydliam v osade. Rómov sme preto dočasne umiestnili v kultúrnom dome, \" povedal pre TASR starosta obce Marián Kyjovský. Na kritických miestach uložili vrecia s pieskom, čím sa snažia zabrániť, aby sa voda dostala k rodinným domom
Ako ďalej uviedol starosta, v obci zalialo približne 500 metrový úsek cesty 3. triedy, kde bolo okolo 30 centimetrov vody, čiastočne je poškodený vodovod a úplne zaplavilo čističku odpadových vôd. Krátko po 22. hodine v obci vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity.
\"Rodinné domy našťastie zatiaľ nezaplavilo. Zdá sa, že voda trochu opadla, ale obávame sa ďalších zrážok, \" dodal starosta. Na zabezpečovacích prácach sa okrem obyvateľov obce podieľajú dobrovoľní hasiči, príslušníci OR HaZZ a policajti z obvodného oddelenia.
Niektoré vybrežené prítoky rieky Torysa spôsobujú problémy aj v okresnom meste Sabinov, kde od 22. hodiny platí 3. SPA. Primátor Peter Molčal pre TASR uviedol, že najhoršia situácia je na severnej strane mesta, kde voda zaplavila jeden rodinný dom a tečie po Továrenskej štvrti a dostáva sa do pivníc. Okrem toho je zaplavených aj niekoľko záhrad.
Primátor dodal, že majú pripravenú techniku a vrecia s pieskom, ktoré budú ukladať na miesta, kde by voda ohrozovala obydlia.
\"Zatiaľ sa vyliali len menšie toky, ale znepokojuje nás, že pomerne prudko stúpa Torysa. Ak neprestane pršať môže situáciu výrazne skomplikovať, \" konštatoval Molčan. Momentáln
 

Vyberte región